Cobberdog

De Cobberdog

De Cobberdog of Australian Cobberdog. Heb jij hier al van gehoord? Sinds een korte periode noemen sommige mensen een Labradoodles ook wel Cobberdogs genoemd. Erg verwarrend. In dit artikel vertellen je meer over de Cobberdog, de verwarring erover en waarom Labradoodles soms zo worden genoemd.

Verschil Labradoodle en Cobberdog

Allereerst is het goed om stil te staan bij het verschil tussen een Labradoodle en een Cobberdog. Is er wel een verschil? Volgens de ALAEU is er eigenlijk maar heel weinig verschil. Het enige verschil is dat in de kruising van de Cobberdog ook een Irish Softcoted Weathen Terrier kan voorkomen. Dit is een hondenras die volgens ALAEU, ALAA en ALA niet wordt erkend als ‘parentbreed’ omdat de terrier geen goede invloed zou kunnen hebben op het karakter van een Labradoodle. Maar, er zijn ook Cobberdog’s waar helemaal geen Irish Softcoted Weathen Terrier in voorkomt waardoor er bij deze honden eigenlijk geen verschil is tussen een Cobberdog en een Labradoodle.

Volgens ALAEU is de reden van de naam Cobberdog dat er fokkers zijn die niet zij aangesloten bij ALAEU en die vonden dat de naam Cobberdog een betere benaming zou zijn dan Labradoodle. Kortom; deze naamsverandering kan voor veel verwarring leiden.

Cobberdogs volgens de fokkers

Fokkers die Cobberdogs fokken zeggen hier echter iets anders over. Zo zijn er fokkers die schrijven dat er in hun kruisingen naast poedel en labrador ook invloeden van de Ierse Waterspaniel, Curly Coated Retriever, Amerikaanse Cockerspaniel en de Engelse Cockerspaniel in voorkomt.

Weer een andere fokker legt uit dat de Cobberdogs eigenlijk labradoodles zijn die volledig voldoen aan de eisen van het MDBA in Australië. En dat zij, om dit te bewaken, de naam Cobberdogs hebben aangenomen.

Kortom de fokkers van Labradoodles en Cobberdogs zijn het niet met elkaar eens.

Hoe ziet een Cobberdog eruit?

De Cobberdog lijkt in zijn uiterlijk erg op een Labradoodle natuurlijk. Het is een mooie hond met een bijzondere vacht verkrijgbaar in verschillende kleuren. Denk aan de kleuren; zwart, donkerbruin, blond en ‘abrikoos’ (rood/bruinig).

De vacht wordt onderscheden in 5 verschillende varianten: Krullend, golvend, glad, wool of spiraal. De Cobberdog is verkrijgbaar in 4 verschillende formaten: Small, Medium, Large en Extra Large.

  • De Cobberdog small heeft een schofthoogte van 35-41 cm en weegt zo’n 7 tot 10 kilo.
  • De Cobberdog medium heeft een schofthoogte van 41 tot maximaal 47 cm en weegt 10 kilo tot maximaal 16kg.
  • De Cobberdog Large heeft een schofthoogte van 47 tot 56 cm en weegt 16 kilo tot 22 kilo.
  • De Cobberdog Extra large heeft een schofthoogte van 56 cm tot maximaal 68 cm en kan maximaal 40kg wegen.

Het karakter van een Cobberdog

Wanneer een Cobberdog een mix is van een Labrador met Poedel, en er dus geen verschil is met een Labradoodle, is het karakter dus ook gelijk. Cobberdogs zijn in dit geval zeer sociale, energieke en enthousiast. Cobberdogs zijn slim, zullen de commando’s snel leren en zijn op zoek naar bevestiging.

Wanneer een Cobberdog gemixt is met een ander ras, zoals bijvoorbeeld de Ierse Waterspaniel, Curly Coated Retriever, Amerikaanse Cockerspaniel, de Engelse Cockerspaniel of Irish Softcoted Weathen Terrier kan het karakter wel afwijken van die van een Labradoodle. Hoe precies is onduidelijk. Mogelijk zijn ze net wat temperamentvoller bijvoorbeeld. Je kunt er vanuit gaan dat met de juiste opvoeding Cobberdog’s een hartstikke lieve hond zal zijn.

Is de Cobberdog Hypoallergeen?

Het antwoord is ja! Cobberdog’s zijn ook zo gefokt dat ze hypoallergeen zijn, waardoor mensen met allergieën hier geen last van zouden moeten hebben. Cobberdogs verliezen namelijk geen haar. Toch is het zo dat er toch mensen zijn die wél een allergische reactie hebben wanneer zij met een Cobberdog in aanraking zijn. Heb jij een allergie? Ga dan eerst uitgebreid kennismaken met een Cobberdog alvorens je er zelf een aanschaft.

Verzorging van de Australian Cobberdog

Een Australian Cobberdog heeft dezelfde uitgebreide verzorging nodig als een Labradoodle. Namelijk; het zijn zo goed als dezelfde honden, ookal hebben fokkers hier discussies met elkaar over. De vacht is toch hetzelfde. Daarom is het belangrijk dat je je Cobberdog

  • 3 a 4 keer per week grondig borstelt.
  • Droog blaast met een goede waterblazer.
  • Regelmatig laat trimmer en hierbij ook de oren laat plukken en de nagels laat knippen.
  • Je minstens 2 keer per dag met je Cobberdog gaat wandelen.

Wil je meer weten over de verzorging van de vacht, lees dan dit artikel.

Wat kost een Cobberdog?

Een Cobberdog is een dure hond. Je zult in Nederland al snel gemiddeld zo’n 2.000 tot 3.000 euro betalen. Dit komt omdat er maar weinig reuen zijn waarmee gefokt kan worden. Kortom; deze hond is erg schaars. Daarbij is de verzorging van een Cobberdog ook kostbaar.

Uitzet voor een Cobberdog

Wanneer je een puppy koopt heb je de volgende producten in ieder geval nodig.

Tot zo ver dit artikel over de Cobberdog. Naar ons idee verschilt er weinig tussen een Labradoodle en Cobberdog. Sterker nog: Er zijn voornamelijk overeenkomsten.

#Delenislief:

Inhoudsopgave

Berichten die je ook móet lezen!