Labradoodle standaard

De beste informatie over de Labradoodle standaard

Wil jij alles weten over het fantastische hondenras: De Labradoodle? Dan ben je hier op de juiste website terecht gekomen. Wij houden van Labradoodles en willen je graag meer over dit hondenras vertellen.

Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende formaten Labradoodles zijn. Allereerst is er de Labradoodle standaard. Dit is de grootste variant van de Labradoodle. Het is ook de ‘originele’ variant. Daarmee bedoelen we dat deze soort het eerst gefokt is. Pas later zijn er ook Labradoodle mediums en mini Labradoodles gefokt. In dit artikel vind je alle informatie over het uiterlijk van een Labradoodle standaard, het karakter, de verzorging én de spullen die je zult moeten aanschaffen wanneer je dit lieve dier in huis neemt.

Alles over de Labradoodle standaard

Een Labradoodle is een kruising tussen een Poedel en een Labrador. Door het combineren van deze twee hondenrassen is de Labradoodle ontstaan. De Labradoodle is gekruist omdat er een grote behoefte was aan het hebben van een slimme en vriendelijke hond die in staat was om als blinde geleide hond te dienen, maar, waar de hondeneigenaar niet allergisch voor zou zijn.

Uiteindelijk is de Labradoodle een fantastische hond gebleken die geschikt was als hulphond en een heel lief gezinsdier is. Inmiddels worden Labradoodles niet alleen meer ingezet als hulphond voor blinden, maar helpen zij ook kinderen met autisme of het syndroom van Down.

Labradoodles staan bekend om hun energieke en enthousiaste karakter. Het zijn zachtaardige honden en echte gezelschapsdieren. Ze zijn energiek en houden van wandelen. En daarbij zien ze er natuurlijk ook nog eens heel schattig uit. De opvallende krullende vacht draagt natuurlijk ook bij aan de populariteit van deze honden.

Hoe ziet een Labradoodle standaard eruit?

De Labradoodle is er in allerlei verschillende kleuren, waaronder de kleuren zwart, bruin, blond, abrikoos en ‘peper en zout’. (Een bruinig/grijzige kleur). De Labradoodle heeft een krullende vacht die niet uitvalt en daardoor heel lang kan worden.

De vacht van een Labradoodle voelt erg zacht aan en heeft veel verzorging nodig. Dit is belangrijk om je te realiseren wanneer je er voor kiest om een Labradoodle in je gezin te verwelkomen. Het vachttype verschilt per Labradoodle en is te onderscheiden in de varianten: Wavy fleece, Curly fleece en Curly. Het verschil tussen deze vachten zit hem in de hoeveelheid krullen of juist golvende vacht. Wanneer je een pup koopt is het moeilijk in te schatten welke soort vacht de doodle heeft. Dit komt omdat de puppyvacht in verloop van tijd nog veranderd naar een volwassen vacht. Natuurlijk kun je ook naar de vacht van de ouders van je pup kijken en vragen naar de vacht van eventuele voorgaande nestjes. Echter; ook dit is niet altijd doorslaggevend.

De Labradoodle standaard is een grote hond met een schofthoogte tussen de 54 en 65 centimeter. De schofthoogte meet je vanaf de grond tot aan de schouders van de hond, achter de nek. De grootte van de hond kun je vergelijken met de grootte van een Labrador. Het zijn honden die dus ook behoorlijk wat ruimte nodig hebben om te kunnen bewegen en liggen.

Een standaard Labradoodle weegt gemiddeld tussen de 25 en 35 kilo en is dus geen schoothondje. Alhoewel Labradoodles over het algemeen dol zijn op knuffelen; dus voor je het weet springen ze toch zo bij je op de bank. De borstomvang van een volgroeide Labradoodle standaard is 70 tot 86 centimeter.

Ten slotte heeft de Labradoodle een vrij lage staart die naar boven toe krult.

Het karakter van een Labradoodle

Zoals we al beschreven zijn Labradoodles lieve, energieke en zachtaardige honden. Het zijn echte gezinsdieren die, mits goed gesocialiseerd ook echte maatjes voor kinderen kunnen zijn. Het is altijd goed te benoemen dat het gedrag van een hond onder slechte omstandigheden zoals verwaarlozing of geweld, negatief kan worden. Maar, wanneer je een Labradoodle in een veilige omgeving laat opgroeien, laat wennen en actief laat socialiseren kun je er vanuit gaan dat je een geweldige hond hebt gevonden.

Labradoodles zijn erg slim. Hierdoor zullen ze commando’s snel leren. Tegelijkertijd zijn ze erg enthousiast en soms een tikkeltje eigenwijs waardoor ze je commando’s soms ook graag even negeren om hun eigen ding te doen. Labradoodles zijn erg energiek en in hun enthousiasme ook in staat om soms iets onhandigs te doen. Bijvoorbeeld het omstoten va een plant of het omver rennen van je kindje. Tegelijkertijd zijn Labradoodles onderdanig en willen ze graag goedkeuring van hun baas. Labradoodles houden van spelen en rennen. Je kunt er heerlijke lange wandelingen mee maken. Ze zijn zachtaardig richting andere honden en houden van samen spelen.

Natuurlijk is het goed te realiseren dat het karakter van je Labradoodle niet identiek is aan die van andere Labradoodles en dat je de tijd zult moeten nemen om je hond te leren kennen en de opvoeding en aandacht te geven die hij nodig heeft. Wees consequent, durf grenzen te stellen en geef positieve beloningen. Wanneer je Labradoodle gedrag vertoont waarvan je niet weet hoe je er mee moet omgaan en het misschien zelfs problematisch is, is het altijd verstandig om een hondencoach te raadplegen.

Zijn Labradoodles hypoallergeen?

Een veel gevraagde vraag is of Labradoodles écht hypo allergeen zijn, en of dat iemand die voor andere honden allergisch is, echt geen irritatie door de vacht van een Labradoodle zal krijgen. Logisch; want als je een hondenvriend bent maar je geen huisdier kan hebben vanwege je allergie is dat natuurlijk erg vervelend. Een Labradoodle kan dan dé uitkomst zijn.

Labradoodles zijn speciaal gefokt voor mensen die allergisch zijn voor honden maar bijvoorbeeld een hulphond nodig hebben. Voor hen kan de Labradoodle dé uitkomst zijn. Echter, er kunnen verschillende oorzaken zijn van de allergie: is het de vacht waar iemand op reageert? Zijn het de huidschilvers? Ondanks dat velen bij Labradoodles geen reactie vertonen is het altijd verstandig eerst eens uitgebreid kennis te maken met een Labradoodle alvorens je zelf een Labradoodle aanschaft. Ken je niemand die een Labradoodle heeft? Geen paniek! Op Facebook zijn er allerlei Labradoodle groepen te vinden waar je gemakkelijk in contact kunt komen met Labradoodle eigenaren. Plaats een leuk oproepje in een groep met de vraag of je een keer op visite mag komen, en wie weet kan dat wel! Zo weet je zeker dat je niet allergisch reageert op een Labradoodle.

Echter, toch kan het zo zijn dat sommigen alsnog last hebben van een allergische reactie. Het is daarom verstandig om, alvorens je een Labradoodle aanschaft, eerst uitgebreid kennis te maken met een andere Labradoodle. Zo weet je zeker hoe je reageert op een Labradoodle.

De verzorging van een Labradoodle

Wanneer je een Labradoodle hebt zal dit tijd en aandacht van jou vragen. Wanneer je een puppy in huis hebt kost dit bijzonder veel tijd en zullen jullie beide 1 a 2 weken nodig hebben om aan elkaar te wennen. Ook kan je je Labradoodle niet voor een lange tijd alleen laten. Dit moet je langzaam opbouwen maar ook hier zit een limiet aan. Realiseer je goed: Een hond heeft jouw tijd en aandacht iedere dag nodig.

De volgende handelingen zijn in ieder geval nodig om een Labradoodle te verzorgen.

  • Ga regelmatig met je Labradoodle wandelen. Zo kan hij zijn behoefte doen én zijn energie kwijt. Zoals gezegd heeft een Labradoodle ruimte en beweging nodig. De meeste doodles vinden spelen met andere honden of het apporteren van een bal ontzettend leuk. Wist je dat beweging voor je hond erg belangrijk is om gedragsproblemen te voorkomen? Een hond die te veel binnen zit en te weinig beweging krijgt heeft de neiging om binnen te gaan plassen, stoelpoten of andere spullen kapot te bijten of kan zelfs opgefokt raken en vervelend gedrag vertonen.
  • Borstel de vacht van je Labradoodle regelmatig. De vacht is uniek en mooi, maar heeft verzorging nodig. Wanneer je te weinig borstelt ontstaan er pijnlijke klitten.
  • Laat je Labradoodle regelmatig trimmen. Je kunt je doodle natuurlijk naar een trimsalon brengen, maar je kunt het ook zelf doen.
  • Knip de nagels van je hond én pluk de oren. Voor je dit gaat doen is het verstandig om eerst informatie in te winnen bij bijvoorbeeld je dierenarts over hoe je dit dient te doen.
  • Schaf de juiste vachtverzorgingsproducten aan. Meer informatie hierover vind je hier.
  • Zorg voor de nodige medische zorg. Het kan natuurlijk zo zijn dat je Labradoodle zich bezeerd, een virus op loopt of bijvoorbeeld een oor ontsteking krijg. Zorg er daarnaast ook voor dat je hond de juiste vaccinaties heeft.

Benodigdheden voor een Labradoodle

Ten slotte zal je ook het een en ander aan moeten schaffen wanneer je een Labradoodle in huis haalt. Denk hierbij aan voedingsproducten, een kussen of bench waar je hond kan slapen maar ook een riem, speelgoed en verzorgingsproducten.

Ben jij benieuwd naar wat je in ieder geval nodig hebt voor je Labradoodle? Lees dan ook vooral dit artikel.

Hoeveel kost een Labradoodle standaard?

Een Labradoodle pup kost gemiddeld tussen de €1700 en €2500. Dat is natuurlijk een flink bedrag en misschien ga je wel op zoek naar een Labradoodle die goedkoper is. Mocht je een ‘goedkope’ Labradoodle vinden, wees je er dan van bewust dat de kans groot is dat het een ‘broodfok’ hondje is waarmee allerlei (medische) problemen zouden kunnen ontstaan. Wees dus voorzichtig en bekijk goed of een goedkope Labradoodle niet te mooi om waar te zijn is.

Waarom kies je voor een Labradoodle?

Het kiezen voor een Labradoodle als huisdier kan verschillende redenen hebben. Dit is afhankelijk van de persoon. Wel zijn er een aantal veelvoorkomende redenen waarom mensen voor een Labradoodle kiezen:

  1. Hypoallergene eigenschappen: Veel mensen hebben allergieën of gevoeligheden voor hondenhaar of huidschilfers. De Labradoodle staat bekend om zijn hypoallergene vacht, die minder allergenen afgeeft en daarom geschikt kan zijn voor mensen met een allergie. Hoewel geen enkele hond volledig allergievrij is, veroorzaakt de Labradoodle doorgaans minder allergische reacties.
  2. Gezelschap: Labradoodles zijn zeer sociale honden die graag deel uitmaken van het gezin. Ze gedijen op menselijk gezelschap en staan erom bekend vriendelijk en aanhankelijk te zijn. Dit maakt hen ideale metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe en aanhankelijke hond.
  3. Intelligentie en trainbaarheid: Labradoodles hebben een hoog intelligentieniveau en zijn zeer leergierig. Ze staan bekend om hun vermogen om snel nieuwe commando’s en vaardigheden te leren. Dit maakt de training gemakkelijker en zorgt ervoor dat de hond goed kan functioneren in verschillende omgevingen.
  4. Geschiktheid voor gezinnen: Labradoodles zijn over het algemeen uitstekende gezinshonden. Ze hebben meestal een liefdevolle en geduldige aard, waardoor ze goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren. Labradoodles zijn vaak speels en energiek, wat hen tot geweldige metgezellen maakt voor actieve gezinnen.
  5. Veelzijdigheid: Labradoodles kunnen verschillende rollen vervullen, afhankelijk van de behoeften van hun eigenaren. Ze kunnen dienen als gezelschapshonden, therapiehonden of assistentiehonden. Hun vriendelijke karakter, intelligentie en trainbaarheid maken hen geschikt voor verschillende taken en activiteiten.

Het is echter belangrijk op te merken dat elke hond, inclusief de Labradoodle, individuele variaties in persoonlijkheid en temperament kan hebben.

Wil je nog meer weten?

Raak je niet uitgelezen over de Labradoodle en wil je meer weten over dit mooie ras? Lees dan dit boek eens! Een boek met nog veel meer informatie en mooie foto’s!

De Australian Labradoodle

★★★★★
44,50  Op voorraad
Bol.com
as of 15 september 2024 22:26

We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met een Labradoodle. Laat het ons in de comments weten!

#Delenislief:

Inhoudsopgave

Berichten die je ook móet lezen!