Labradoodle mini

De Labradoodle Mini

Alles over de Labradoodle mini

Labradoodles zijn er in drie verschillende maten. De Labradoodle mini, de medium Labradoodle en de standaard of grote labradoodle. In dit artikel vind je informatie over de Labradoodle mini, ook wel, de Labradoodle miniatuur. Je leest hier over het uiterlijk, het karakter en de verzorging van een Labradoodle.

Een Labradoodle mini is een kruising tussen een poedel en labrador. De labradoodle mini wordt momenteel niet erkend als een officieel ras. De kruising labradoodle is ontstaan in Australië met inspiratie om een blinde vrouw, die allergisch was voor honden, toch van een blindengeleide hond te kunnen voorzien.

De Labradoodle mini is de kleinste variant van de kruising Labradoodle. Doordat ze een mooie krullende vacht hebben en zo klein blijven zien ze eruit als kleine beertjes. Deze Labradoodle soort is dan ook vaak geliefd om zijn schattige uiterlijk, hoge intelligentie, kleine formaat en het feit dat een Labradoodle mini als hypoallergeen wordt geduid.

Hoe ziet een labradoodle mini eruit?

Een labradoodle mini is een klein hondje met een schofthoogte van 35 tot 43 centimeter. Dit is de hoogte van een volwassen labradoodle mini. De schofthoogte meet je vanaf de grond tot aan de hoogte van de schouders van een hond. Omdat een labradoodle mini een mix is van zowel poedel als labrador is het voor een fokker moeilijk in te schatten hoe groot een labradoodle mini wordt wanneer hij nog een puppy is.

Een labradoodle mini weegt zo’n 10 tot 15 kg. Ook het precieze gewicht is niet goed in te schatten wanneer ze pup zijn. Wel kun je kijken naar de grootte van de vader en de moeder waardoor je in ieder geval de marge kunt zien. Een volgroeide Labradoodle mini heeft een borstomvang van 42-52 centimeter.

Een labradoodle miniatuur is er in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn de kleuren blond, bruin, zout en peper en zwart. Sommige labradoodles dragen het zogenaamde Rufus gen bij zich. Dit betekent dat een blonde labradoodle met de tijd steeds donkerder kleurt en een soort abrikoos achtige vacht krijgt. Een andere benaming voor deze abrikooskleur is ook wel ‘rood’. Omdat de vacht nog volop in ontwikkeling is kan ook de kleur van het vacht van een labradoodle mini pup nog kan veranderen naarmate hij ouder wordt.

Labradoodle minis hebben een krullige zachte vacht. Hierbij zijn er nog drie verschillende soorten: De Wavy fleece vacht, de curly fleece vacht en de curly vacht. De Wavy fleece vacht is een meer golvende vacht waarbij er eigenlijk geen losse krullen zichtbaar zijn. De curly vacht heeft daarentegen juist kleine strakke krullen. De curly fleece vacht zit hier precies tussen in.

Verder heb je misschien al wel eens gehoord van een Labradoodle type F1, F2 of F3. Grote kans dat jij je afvraagt wat dit nu precies inhoudt. Terecht! Deze aanduiding is eigenlijk een technische fokkersterm. Een andere aanduiding is LO. Dit staat voor Labradoodle Origin.

Een Labradoodle is zoals gezegd een kruising tussen een Labrador en een Poedel.

F1: Krijgt een Labrador puppy’s van een Poedel? Dan is dit een F1 type Labradoodle.
F2: Krijgt een F1 type Labradoodle puppy’s van een andere F1 type Labradoodle? Dan is dat een F2 Labradoodle.
F3: Krijgt een F2 type Labradoodle puppy’s van een andere F2 type Labradoodle? Dan is dat een F3 type Labradoodle.

En zo voort.

Wat is het karakter van een Labradoodle mini?

Labradoodles mini zijn over het algemeen hele sociale en vriendelijke honden. Ze houden van spelen en knuffelen. Labradoodles minis zijn niet dominant maar hebben over het algemeen juist een onderdanige houding. Zowel richting mensen als richting andere honden. Labradoodle minis doen het liefst alles goed. Ze houden er niet van wanneer ze gecorrigeerd moeten worden en doen hun best dit te voorkomen.

Miniature labradoodles zijn ook erg slimme honden. Ze leren nieuwe commando’s snel en houden er van om uitgedaagd te worden. Je mini labradoodle zal de basis commando’s in een rap tempo onder de knie hebben.

Omdat mini Labradoodles een onderdanig karakter hebben kunnen ze soms erg onzeker zijn. Dit betekent dat je ze zult moeten ondersteunen bij hun socialisatie wanneer zij met andere honden in contact zijn. Ook kan het betekenen dat je Labradoodle mini zelfs soms wat angstig reageert. Door zelf altijd rustig te blijven en je labradoodle te laten merken dat er niets aan de hand is zul je zien dat hij vanzelf dapperder wordt. Tegelijkertijd zijn mini Labradoodles heel erg speels en sociaal. Dit kan er ook in resulteren dat jouw hondje juist wat te opdringerig is. In dat geval zal je veel met andere honden moeten oefenen, en je hond corrigeren.

Verder zijn mini Labradoodles dol op knuffelen. Het liefst zitten ze de hele dag bij je op schoot of dicht tegen je aan. Zo is het altijd gezellig samen!

Is een Labradoodle mini hypoallergeen?

Wanneer jij allergisch bent voor honden zou een Labradoodle mini een goede keus kunnen zijn. Wel is het belangrijk dat je eerst eens een Labradoodle mini op zoekt, een lange periode in dezelfde ruimte bent en veel knuffelt en speelt. Zo kun je ontdekken of je echt geen last ondervindt. Een Labradoodle mini is oorspronkelijk gefokt met het doel om hypoallergeen te zijn. Ze verharen niet wat daar aan bijdraagt. Maar; het is niet zo dat iedereen er hetzelfde op reageert. De mate waarin jij wel of niet allergisch bent heeft ook te maken met jouw reactie op de huid van het dier. Zorg er voor dat je dit eerst grondig test alvorens je een Labradoodle mini koopt.

Hoe verzorg je een Labradoodle mini?

Een mini labradoodle heeft goede verzorging nodig. Dit betekent dat je de volgende handelingen regelmatig moet doen:

  • Laat je labradoodle mini twee keer per dag uit.
  • Borstel je labradoodle mini meerdere keren per week om klitten te voorkomen.
  • Was je mini labradoodle een keer per 1 a 2 maanden.
  • Droog je mini labradoodle met een waterblazer.
  • Laat je hond iedere drie maanden trimmen.
  • Zorg ervoor dat de trimmer ook de nagels knipt en oren plukt.

Lees hier ons artikel: Hoe verzorg ik de vacht van mijn labradoodle voor meer informatie.

Kan een Labradoodle mini alleen thuis blijven?

Een mini labradoodle heeft dagelijks aandacht en verzorging nodig. Dit betekent dat je je Labradoodle mini niet zomaar alleen achter kan laten. Je hond moet zijn behoeftes kunnen doen, water en eten kunnen krijgen en daarbij wil hij ook zijn energie kwijt! Natuurlijk kan het voorkomen dat je soms een dagje weg moet. Wat je dan kan doen is je labradoodle mini ‘s ochtends uitlaten en overdag brokken en water klaar hebben staan. Verder is het nodig dat je een hondenluikje hebt geïnstalleerd zodat je hond zelf naar buiten kan. Je kunt je mini labradoodle leren om soms alleen te zijn. Dat doe je door de labradoodle steeds een beetje langer alleen te laten. Maar, helemaal zonder jou of een oppas kan jouw mini Labradoodle niet.

Welke spullen heb je nodig voor een Labradoodle mini?

Voor de verzorging van je miniaturen labradoodle zul je de benodigde spullen in huis moeten halen. Dit zijn labradoodle spullen die nodig zijn voor de verzorging, voeding en ontspanning van je mini doodle.

Ben je benieuwd wat er in ieder geval nodig is? Check dan deze informatie.

Een Labradoodle mini kopen

Mini Labradoodles zijn super populair en is daarom niet gemakkelijk om er één te kopen. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om het jou makkelijk te maken.

  • Vraag aan iedere eigenaar met een labradoodle bij welke fokker zij deze gevonden hebben en of je het telefoonnummer of mailadres zou mogen hebben. Stuur al deze fokkers een bericht met de vraag of er een nieuw nestje aan komt en dat je interesse hebt.
  • Zet je Google Alert aan zodat je direct een melding krijgt wanneer er een nestje labradoodle minis online komt.

Een labradoodle mini is een dure hond en kost al snel 1700 – 2000 euro. Wanneer een fokker mini labradoodles voor veel goedkoper verkoopt moet je toch even goed te raden gaan of dit echt klopt.

Wil je weten hoe je kunt onderscheiden of je te maken hebt met een betrouwbare Labradoodle fokker? Check dan deze informatie.

Meer informatie over de Labradoodle mini

Wil jij nog meer te weten komen over de Labradoodle mini? Schaf dan vooral dit informatieve boek aan!

Heb je interesse in boeken over de verzorging en opvoeding? Bekijk dan ook eens de top 5 beste Labradoodle boeken.

De Australian Labradoodle

★★★★★
44,50  Op voorraad
Bol.com
as of 16 mei 2024 12:56

Wat zijn jouw ervaringen met een labradoodle mini? We horen het graag in de comments!

#Delenislief:

Inhoudsopgave

Berichten die je ook móet lezen!