Goldendoodle

Alles over de Goldendoodle

De Goldendoodle is steeds populairder aan het worden. En dat is begrijpelijk. Deze kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege zijn vriendelijke karakter en unieke eigenschappen. In deze blog gaan we dieper in op de kenmerken, de verzorging en het temperament van de Goldendoodle, zodat je een beter beeld krijgt van dit geliefde hondenras.

Zoals gezegd is de Goldendoodle een kruising van een Goldenretriever en een poedel. Goldendoodles komen in verschillende maten, variërend van klein tot groot, afhankelijk van de grootte van de gebruikte Poedel (Toy, Miniature of Standard). De Goldendoodle wordt meestal aangeduid met small, medium of large.

Geschiedenis en oorsprong Goldendoodle

De Goldendoodle is een relatief nieuw hondenras dat ontstaan is in de jaren 90. De kruising van de Golden Retriever en de Poedel was bedoeld om de hypoallergene eigenschappen van de Poedel te combineren met het vriendelijke karakter van de Golden Retriever. Het ras werd ook populair vanwege zijn geschiktheid als therapiehond, dankzij zijn intelligente en zachtaardige aard.

Door de jaren heen zijn de diverse varianten in grootte ontstaan waardoor de Goldendoodle nu in diverse maten bestaat.

Uiterlijke kenmerken van een Goldendoodle

Vachttype: Goldendoodles hebben verschillende vachttypes, variërend van krullend tot golvend. De mate van krulling kan variëren van strakke krullen tot losse golven, afhankelijk van de genetische mix en de individuele hond. Sommige Goldendoodles hebben een meer Golden Retriever-achtige vacht met golvende haren, terwijl anderen een meer Poedel-achtige vacht hebben met strakkere krullen.

Vachtkleuren: Goldendoodles hebben een breed scala aan mogelijke vachtkleuren. De meest voorkomende kleuren zijn goud, crème, rood en zwart, maar ze kunnen ook andere variaties hebben, zoals chocoladebruin, abrikoos en zilver. Sommige Goldendoodles hebben een egale kleur, terwijl anderen een vacht hebben met aftekeningen, zoals witte markeringen op de borst of poten.

Oren en ogen: Goldendoodles hebben doorgaans zachte, expressieve ogen die een vriendelijke uitstraling hebben. De kleur van de ogen kan variëren van donkerbruin tot amber. Wat betreft de oren, deze zijn vaak hangend en bedekt met weelderige krullen. De oren geven de Goldendoodles een knuffelige en teddybeerachtige aanblik.

Is een Goldendoodle hypoallergeen?

Hoewel het algemeen wordt gezegd dat Goldendoodles hypoallergene eigenschappen hebben, is het belangrijk op te merken dat niet alle Goldendoodles hetzelfde zijn als het gaat om allergieën. Het hypoallergene aspect van de Goldendoodle is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het specifieke individu en de genetische mix van de ouderrassen.

De Goldendoodle erft zijn hypoallergene eigenschappen van de Poedel, die bekend staat om zijn vacht die minder allergenen verspreidt dan de vacht van veel andere hondenrassen. De meeste allergieën bij mensen worden veroorzaakt door huidschilfers, speeksel en urine van honden. Omdat de Goldendoodle een vacht heeft die vergelijkbaar is met die van een Poedel, kan deze minder allergenen afgeven en daardoor minder allergische reacties veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor hondenallergieën.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat hypoallergeniciteit niet betekent dat een Goldendoodle volledig allergievrij is. Sommige mensen met allergieën kunnen nog steeds symptomen ervaren bij interactie met een Goldendoodle, zij het mogelijk in mindere mate dan bij andere hondenrassen.

Zorg er dus voor dat je eerst eens uitgebreid kennis maakt met een of meerdere Goldendoodles om te ontdekken of jij wel of geen allergische reactie krijgt alvorens je een Goldendoodle in huis neemt.

Verzorging van de Goldendoodle

De verzorging van een Goldendoodle komt in principe overheen met die van andere Doodles. Daarom raden we je aan om hierover verder te lezen op onze website. Ons artikel ‘vachtverzorging van je doodle’ kan je bijvoorbeeld al op weg helpen.

Wanneer je een Goldendoodle in huis neemt moet je in ieder geval aan de volgende verzorging denken:

  • De vachtverzorging: De goldendoodle heeft een mooie vacht die echter wel om veel verzorging vraagt. Denk hierbij aan borstelen, wassen en trimmen.
  • Tand en nagel verzorging: De tanden moeten zo nu en dan worden gecontroleerd. Om de tanden gezond te houden is het verstandig bijtspeelgoed aan te schaffen en eventueel een hondentandenborstel. Ook de nagels moeten worden bijgehouden door ze zo nu en dan te knippen.
  • Voeding en water: Vanzelfsprekend heeft de Doodle genoeg en gezond voedsel nodig én water.
  • Beweging: Goldendoodles hebben veel energie en zullen dus meerdere keren per dag uitgelaten moeten worden.

Voor je een Goldendoodle aanschaft is het belangrijk om voor jezelf af te wegen of je de nodige zorg aan de Doodle kan geven.

Goldendoodles en Labradoodles lijken in karakter veel op elkaar

Zowel de Goldendoodle als de Labradoodle hebben de intelligentie van een poedel. Tegelijkertijd zijn zowel labradors als golden retrievers erg zachtaardige en vriendelijke honden. Dit maakt dat zowel de Goldendoodle als de Labradoodle slimme, vriendelijke en speelse honden zijn. Daarbij kunnen beide honden soms ook erg ondeugend zijn. Daarbij zijn het beide honden die veel energie hebben die ze écht kwijt moeten om vervelend gedrag of zelfs gedragsproblemen te voorkomen. Bij beide honden is het zo dat het geen goede waakhonden zijn. Een inbreker zullen ze eerder vrolijk begroeten dan bijten.

Uiterlijk Goldendoodle en Labradoodle

Qua uiterlijk is het moeilijk te zien of je met een Goldendoodle of Labradoodle te maken hebt. Er zijn namelijk vooral overeenkomsten te benoemen met een paar kleine accentverschillen.

  • Zowel de Goldendoodle als Labradoodle zijn er in de maten mini, medium en standaard. De honden verschillen weinig van elkaar in hoogte en gewicht.
  • Zowel de Goldendoodle als Labradoodle zijn te verkrijgen in de kleuren blond, creme, bruin, zwart en peper en zout.
  • Beide honden hebben golvend tot krullen haar en dit dient beide goed verzorgd te worden door ze regelmatig te trimmen en een paar keer per week te borstelen.

Zoals je nu begrijpt is er wel daadwerkelijk een verschil tussen de Goldendoodle en Labradoodle omdat het gaat om een andere kruising. Echter, de uitkomst van deze kruisingen verschilt nauwelijks van elkaar. Zowel in karakter als in uiterlijk zijn de honden zeer gelijk aan elkaar!

Wil je je verder verdiepen in de Goldendoodle? Lees dan vooral ook onze andere artikelen op onze website. Daarnaast zijn er een aantal leuke boeken in omloop die je ook zou kunnen lezen. De top 5 beste Doodle boeken vind je hier.

Vind je het leuk om een video te bekijken over de Goldendoodle? Check dan onderstaande video via Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=r7duugurf4Y&ab_channel=AnimalInsider

#Delenislief:

Inhoudsopgave

Berichten die je ook móet lezen!