y tuigje doodle

Het beste Y tuigje voor je Labradoodle van 2024

Ben jij op zoek naar een geschikt Y tuigje voor je Labradoodle, Goldendoodle of andere Doodle? Maar weet je niet goed welk tuigje geschikt is voor jouw Doodle? En wil je weten welke maatje moet kiezen voor jouw hond? Lees dan vooral dit artikel zodat je daarna een goede keuze kan maken.
Hieronder lees je allereerst hoe je de maat van een Y tuigje bepaald, vervolgens geven we je een overzicht van de top 5 beste Y tuigjes van dit moment en daarna alle informatie waarom een Y tuigje de beste keuze is.

Wat is een Y tuigje?

Een “Y-tuigje” is een type hondentuigje dat is ontworpen in de vorm van de letter “Y”. Het bestaat uit een band die over de borst van de hond loopt en twee banden die langs de zijkanten van de hond lopen en samenkomen op de rug, waardoor de vorm van een Y ontstaat. Het tuigje wordt meestal bevestigd met een gesp op de rug van de hond.

Y-tuigjes zijn populair omdat ze een aantal voordelen bieden ten opzichte van traditionele halsbanden of andere soorten tuigjes. Ze verdelen de druk gelijkmatig over de borst en schouders van de hond, wat comfortabeler kan zijn en de kans op letsel aan de nek kan verminderen. Bovendien bieden ze jou als baasje goede controle en stabiliteit, vooral bij honden die de neiging hebben om aan de lijn te trekken.

Het is belangrijk om het tuigje correct aan te passen aan de grootte van de hond en ervoor te zorgen dat het stevig maar comfortabel zit.

Maat Y tuigje bepalen

Wanneer je een Y tuigje aanschaft is het belangrijk de juiste maat te kiezen voor je Doodle. De maat bepaal je op basis van de borstomvang van je Labradoodle.

Borstomvang labradoodle mini: Een volgroeide Labradoodle mini heeft een borstomvang van 42-52 centimeter.

Borstomvang labradoodle medium: Een volgroeide Labradoodle medium heeft een borstomvang van 52-64 centimeter.

Borstomvang labradoodle medium/large: Een grote labradoodle medium heeft een borstomvang van 62-74 centimeter.

Borstomvang labradoodle large (standaard): Een standaard labradoodle, ook wel labradoodle large, heeft een borstomvang van 70-86 centimeter.

Voor de Goldendoodle en Cobberdog kun je over het algemeen dezelfde maten hanteren. Wil je er helemaal zeker van zijn, meet dan de borstomvang van je doodle even op.

De borstomvang meet je door met een meetlint rondom de borstkas, net achter de voorpoten, te meten.

Y tuigjes zijn verstelbaar waardoor je de riempjes strakker of losser kunt maken. Let bij het aantrekken op de volgende punten:

  • Zorg er voor dat het tuigje niet te strak zit waardoor het knelt. Dit kan er voor zorgen dat het zweterig en broeierig wordt op de huid wat voor jeuk kan zorgen.
  • Zorg er voor dat het tuigje ook niet te los zit waardoor het veel beweegt waardoor het juist klitten veroorzaakt in de vacht van je Labradoodle.
  • Zorg er voor dat de voorkant van het tuigje niet te klein is. Het tuigje moet netjes aansluiten op de borst van je Doodle, niet op de hals.
  • Zorg er voor dat het rugstuk niet te kort is. Het tuigje moet netjes over de rug van je doodle liggen en mag niet te kort zijn waardoor het gaat schuren tussen de oksels omdat het te strak zit.

De 5 beste Y tuigjes voor Labradoodles van dit moment!

Er zijn veel verschillende tuigjes in omloop. Om je te helpen kiezen hebben we een top 5 samen gesteld. Zo vind jij het beste y tuigje voor jouw Doodle. In de onderstaande top 5 geven we ook aan of het y tuigje geschikt is voor een mini, medium, medium/large of large (standaard) Doodle. De diverse tuigjes lichten we ook uit, zodat je ook direct weet hoe ze er uit zien!

1. De Y- tuigjes van AnnyX

Een heel populair merk en tegelijkertijd kwalitatief y tuigje is die van het merk AnnyX. Deze tuigjes zijn gevoerd, stevig en worden veelal aangeraden door Doodle eigenaren. Tegelijkertijd is het tuigje gemaakt van een licht en luchtdoorlatend materiaal wat prettig is voor je Doodle. Maar, het is wel erg sterk materiaal waardoor je er zeker van kunt zijn dat, ook wanneer je hond aan de lijn trekt, het tuigje het zal kunnen houden.

Hieronder vind je de tuigjes in diverse kleuren in de formaten mini, medium, medium/large en large (standaard)

Annyx Tuig voor de Doodle mini

De geschikte maat Annyx Tuig voor een Doodle mini is de maat XS. Hieronder vind je dit tuigje in diverse uitvoeringen.

Annyx Tuig voor de Doodle medium

De geschikte maat voor een Medium Doodle is maat S. Je vindt dit tuigje hieronder in diverse uitvoeringen.

Annyx Tuig voor de Doodle Medium/large

De geschikte maat voor een Doodle medium/large is maat M. Je vindt dit tuigje hieronder in diverse uitvoeringen.

Annyx tuig voor de Doodle Large (standaard)

De geschikte maat voor een Doodle Standaard is maat L. Je vindt dit tuigje hieronder.

2. De y-tuigjes van Dog Copenhagen

De tuigjes van Dog Copenhagen zijn ook erg populair! Ook deze tuigjes staan bekend om hun hoge comfort en door alle kleur opties zijn ze ook nog eens hartstikke mooi. Deze tuigjes zijn niet overal verkrijgbaar en daarom wat moeilijker te vinden. Hieronder vind je de maten en waar je zo’n tuigje kunt scoren!

Doodle mini: De geschikte maat XS.

Doodle medium: De geschikte maat is S.

Doodle medium/large: De geschikte maat is M.

Doodle large (standaard): De geschikte maat is L.

Hieronder vind je de verschillende kleuren tuigjes, beschikbaar in de verschillende maten. Wanneer je een product aanklikt kun je daarna de juiste maat selecteren.

3. De y-tuigjes van Hurrta

Een y-tuigje van het merk Hurrta is een prima keuze. Het zijn stevige en simpele tuigjes die gevoerd zijn. Ze zijn alleen verkrijgbaar in het zwart.

Doodle mini: De geschikte maat is het tuigje van ’45 cm’.

Doodle medium: De geschikte maat is het tuigje van ’55 cm’.

Doodle medium/large: De geschikte maat is het tuigje van ’70 cm’.

Doodle large (standaard): De geschikte maat is het tuigje van ’80 cm’.

Klik op onderstaande afbeelding en selecteer daarna bij BOL de juiste maat.

Hurtta Padded Tuig Y-Model Zwart - Hondenharnas - 80 cm

★★★★★
36,55  Uitverkocht
Bol.com
as of 11 mei 2024 21:12

4. De Y-tuigjes van Hunter

Een ander kwalitatief tuig voor je Doodle is die van het merk Hunter. Deze tuigjes zijn verkrijgbaar in de kleuren rood/grijs, bruin/grijs, petrol/grijs en zwart/grijs. Deze tuigjes zijn erg comfortabel en ook nog eens ontzettend flexibel. Dit geeft jouw Doodle enorm veel bewegingsvrijheid. De tuigjes zijn gevoerd met een fleece stof zodat ze lekker zacht zitten en aan de buitenkant is reflecterende stof verwerkt waardoor jouw hond ook beter zichtbaar is in het donker. Deze tuigjes zijn verkrijgbaar in 6 verschillende maten.

Doodle mini: De geschikte maat is het tuigje van ’37-53 cm’.

Doodle medium: De geschikte maat is het tuigje van ’53-71cm’.

Doodle medium/large: De geschikte maat is het tuigje van ’60-91 cm’.

Doodle large (standaard): De geschikte maat is het tuigje van ’69-105 cm’.

5. de y-tuigjes van Rogz Explore

De Y-tuigjes van het merk Rogz Explore zijn ook een hele goede keuze wanneer jij op zoek bent naar een geschikt tuigje. Deze tuigjes zijn gevoerd, gemaakt van stevig en luchtig materiaal, en geeft de mogelijkheid om je hond dubbel aan te lijnen zodat je kunt trainen met het ‘naast’ lopen. Deze tuigjes zijn verkrijgbaar in de kleuren rood, blauw, geel en zwart. Ze hebben een sportieve look.

De maten van de Rogz Explore verschillen van de andere y-tuigjes. Dat komt omdat deze verder te verstellen zijn en daarom geschikt voor de meer uiteenlopende doodles. Zo zie je onderstaand dat zowel de Doodle medium als de Doodle medium/large hetzelfde tuigje behoeven.

Doodle mini: De geschikte maat is het tuigje van ’43-59 cm’.

Doodle medium: De geschikte maat is het tuigje van ’53-73 cm’.

Doodle medium/large: De geschikte maat voor een grotere medium is ook het tuigje van ’53-73 cm’.

Doodle large: De geschikte maat is het tuigje van ’66-95 cm’.

Tot zo ver deze top 5 beste Y-tuigjes.

Een tuigje in plaats van een halsband

Steeds meer mensen kiezen voor een tuigje in plaats van voor een halsband. En dat is goed nieuws! Honden die veel aan de riem trekken kunnen door het gebruik van een halsband hun nekwervels en andere organen namelijk op lange termijn beschadigen. De druk die ontstaat op de nek van je hond door het harde trekken is namelijk niet goed voor de gewrichten. Een tuigje is een veel gezonderde keuze voor je hond omdat de druk veel beter verspreid is over het lichaam en de kwetsbaardere wervels in de nek zo ontlast worden.

Er zijn verschillende tuigjes in omloop waarvan de borsttuig en de Y tuig de meest bekende zijn.

Borsttuig

De borsttuig is een tuigje die je gemakkelijk aanklikt bij je doodle. Je schuift deze over de kop van je hond en klikt deze vervolgens onder de buik vast. De borsttuig heeft een band die horizontaal over de borst, van schouder tot schouder, van je hond loopt.

Ondanks dat een borsttuigje voor doodle eigenaren erg handig zijn omdat je ze zo gemakkelijk vastklikt, zijn ze voor je viervoeter helemaal niet prettig! Deze tuigjes hebben namelijk vervelende nadelen. Je Doodle zal, vanwege de band op de borst, minder goede stappen kunnen zetten. Dit komt doordat de band op de borst de schouders van je hond belemmert waardoor deze niet vrij kunnen bewegen. Daarbij, als het tuigje iets te strak zit worden de schouders zelfs naar achteren geduwd wat voor de lange termijn slechte gevolgen kan hebben voor deze gewrichten. Ook kan het zijn dat de band van dit tuigje te hoog zit waardoor de band alsnog tegen de luchtpijp van je Doodle drukt waardoor je Doodle een verstikkend gevoel zal ervaren wanneer hij aan de riem trekt. Of, het tegenovergestelde kan ook gebeuren: De band op de borst hangt erg laag waardoor deze steeds tegen de voorpoten van je Doodle aantikt. Erg irritant natuurlijk!

Kortom, we raden je een borsttuig af. Een Y-tuigje is een goede keuze voor jouw Doodle. Waarom? Dat lees je hieronder.

Y-tuigje

Zoals de naam al doet vermoeden heeft het Y tuigje de vorm van de letter Y. Wanneer je doodle dit tuigje draagt en je kijk naar het vooraanzicht zie je de letter Y over de borstkas van je hond. Dit tuigje zorgt er voor dat wanneer je hond aan de lijn trekt de druk goed verdeeld wordt over het lichaam. Daarbij geeft het je hond alle bewegingsvrijheid die hij nodig heeft. Het drukt niet op de schouders of nek en snijdt niet onder de oksels.

Een goed Y tuigje heeft een zachte stof met voering waardoor het gemakkelijk zit. Deze tuigjes zijn verstelbaar zodat ze goed aansluiten op het lichaam van je doodle. Daarnaast is het belangrijk dat ze niet te veel bewegen om klitten in de vacht van je labradoodle te voorkomen.

Een Y tuigje is ergonomisch een zeer goede keuze, gaat lang mee en is dus de ideale keuze wanneer jij op zoekt bent naar een tuigje.

Het verschil tussen een borsttuigje en y-tuigje, en waarom het y-tuigje de juiste keuze is zie je aan de afbeelding hieronder.

Wennen aan het Y tuig

Je doodle zal waarschijnlijk eerst moeten wennen aan het tuigje. Zorg er voor dat je hier de tijd voor neemt. Het wennen aan het tuigje kun je op de volgende manier doen:

  • Laat je doodle eerst snuffelen aan het tuigje en geef een aantal snoepjes zodat het tuigje ‘leuk’ wordt.
  • Wanneer je doodle er klaar voor is trek je het tuigje rustig bij hem aan. Praat hier rustig en opgewekt bij en geef je doodle snoepjes als beloning.
  • Laat je doodle vervolgens even een tijdje binnen met het tuigje rondlopen.
  • Ga pas daarna met het tuigje aan de riem naar buiten. Begin eerst met kleine wandelingetjes van een paar minuten. Geef ook gedurende de wandeling een snoepje.
  • Wanneer je doodle gewend is kun je lange wandelingen gaan maken.

Je Doodle leren wandelen aan de lijn

Wil jij je Doodle leren wandelen aan de lijn zonder dat hij trekt? Dat is best een uitdaging én daar zul je veel geduld voor moeten hebben. De onderstaande video is een mooie trainingsvideo die jou daar vast bij zal helpen.

https://www.youtube.com/watch?v=VDztO08EFWI&ab_channel=EdwinFrakking

We zijn erg benieuwd welk tuigje jij hebt en wat jouw ervaring er mee is! Veel wandelplezier!

#Delenislief:

Inhoudsopgave

Berichten die je ook móet lezen!