Honden koelmat

Top 10 beste honden koelmat van 2024

Een honden koelmat is een mat die is gemaakt om tijdens warme zomerdagen je hond te helpen om af te koelen. Deze koelmatten zijn ideaal voor honden met een dikke vacht of honden die gevoelig zijn voor warmte. Zo ook voor jouw Labradoodle! Deze matten zijn namelijk gemaakt van verschillende materialen, zoals gelgevulde kussens of matrassen of er is een koelingsmechanisme in de honden koelmat verwerkt. Een honden koelmat is ontspannend en comfortabel voor je Labradoodle!

In dit artikel leggen we uit waar je het beste op kunt letten bij het aanschaffen van een honden koelmat en geven we je een top 10 van de beste honden koelmatten van dit moment. Ten slotte geven we je nog een aantal tips over hoe je een koelmat kan gebruiken.

Waar let je op bij het kopen van een honden koelmat?

Wanneer je op zoek bent naar een koelmat voor je hond, bijvoorbeeld je Labradoodle, kun je op de volgende kenmerken letten:

 • Grootte: Zorg er allereerst voor dat de mat groot genoeg is voor je Labradoodle om op te liggen.
 • Gemakkelijk te reinigen: Labradoodles zijn actieve honden en worden dus ook gemakkelijk vies. Kies daarom voor een mat die gemakkelijk schoon te maken is.
 • Vervoerbaarheid: Als je van plan bent om de mat mee te nemen op reis of naar buiten, overweeg dan een mat die gemakkelijk op te vouwen is en gemakkelijk te vervoeren.
 • Duurzaamheid: Kies een mat die gemaakt is van duurzaam materiaal zodat de mat bestand is tegen dagelijks gebruik. Het zou jammer zijn wanneer de mat snel kapot gaat!
 • Prijs: Er zijn koelmatten beschikbaar in verschillende prijsklassen, dus overweeg je budget en kies een mat die bij je past.

Top 10 beste koelmatten voor jouw hond

Er zijn heel veel koelmatten verkrijgbaar waardoor het misschien best even zoeken is welke koelmat jij nu geschikt vindt. Om je te helpen hebben we een overzicht gemaakt van de tien meest populaire koelmatten van dit moment.

Hoe gebruik je een honden koelmat?

Het gebruik van een koelmat voor je hond is in principe eenvoudig. Hierbij een aantal tips om jou en je trouwe viervoeter op weg te helpen:

 1. Plaats de koelmat op een geschikte plek voor uw hond, zoals in de buurt van een raam of een ventilator, of in een koel gedeelte van uw huis. Plaats de koelmat niet midden in de zon bijvoorbeeld; op die manier heeft het veel minder effect natuurlijk.
 2. Laat uw hond wennen aan de mat door hem te belonen als hij erop gaat liggen.
 3. Gebruik de koelmat wanneer uw hond begint te verhitten of onrustig wordt tijdens warme dagen.
 4. Reinig de mat regelmatig volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
 5. Overweeg de mat te verplaatsen naar een andere locatie als uw hond de mat niet gebruikt. Mogelijk heeft je Doodle voorkeur voor een andere plek in de ruimte.
 6. Houd in gedachten dat koelmatten niet bedoeld zijn als vervanging van drinkwater. Het is belangrijk om uw hond voldoende water te geven.
 7. Houd in gedachten dat sommige honden gevoeliger zijn voor warmte dan andere, dus houd je hond in de gaten en pas het gebruik van de koelmat aan aan de specifieke behoeften van je Labradoodle. Sommige Doodles zullen meer gebruik maken van de mat dan anderen. Houdt ook in de gaten of de hond geen huidproblemen of allergieën heeft die gerelateerd zijn aan het gebruik van de mat. Als je twijfels hebt over het gebruik van een koelmat voor uw hond, overleg dan met uw dierenarts.

Waarom een honden koelmat kopen?

Honden raken hun warmte op een andere manier kwijt dan dat wij mensen dat doen. Zij reguleren hun warmte op andere manieren, namelijk:

 1. Hijgen: Een belangrijke manier is door te hijgen. Ze ademen op dat moment snel en oppervlakkig waardoor warme lucht uit hun lichaam wordt verdreven en ze koele lucht inademen.
 2. Zweten via de voetzolen: Honden hebben zweetklieren in hun voetzolen waar via zij zweten. Via deze zweetklieren kunnen zij kleine hoeveelheden warmte afvoeren. Ze zweten maar een heel klein beetje via de huidporiën.
 3. Uitstraling door de huid: Honden kunnen ook warmte afvoeren door straling van hun lichaam naar de omgeving. Dat kan alleen als de omgevingstemperatuur koeler is dan het lichaamstemperatuur van je hond.
 4. Warmteafgifte via de bek en tong: De tong en het mondslijmvlies van een hond bevatten veel bloedvaten, waardoor warmte kan worden afgevoerd door de bloedcirculatie. Dit is ook een reden waarom honden vaak hun tong uitsteken en hijgen.

Net zoals je het zelf fijn vindt om op warme dagen soms even voor een ventilator te zitten of de airco aan te zetten, vindt een hond het prettig om wat hulp te krijgen bij het afstoten van de warmte. Een koelmat is een goed werkend, ondersteunend middel voor je hond. Het is verkoelend en daardoor ontspannend. zeker op hete zomerdagen.

Op welke manieren kan ik mijn hond helpen koel te blijven?

Zorg op hete dagen voor voldoende schaduw én voor voldoende schoon drinkwater! Dit zijn de twee meest essentiële adviezen. Daarbij laat je hond nooit alleen in een dichte auto achter wanneer je bijvoorbeeld even snel een boodschapje wilt doen. In een korte tijd kan het ontzettend warm worden waardoor je hond bijvoorbeeld een hitte beroerte krijgt of te weinig zuurstof kan opnemen. Je hond achterlaten in een warme auto is levensgevaarlijk. Wanneer je je hond extra wilt verwennen met warm weer kun je een hondenkoelmat kopen en/of hondenijsjes.

Tot zo ver dit artikel over de beste honden koelmat van dit moment. We wensen jou en je hond fijne warme dagen toe met genoeg verkoeling!

Ben je op zoek naar een mooie hondenmand of kussen voor je Labradoodle? Check dan dit artikel.

#Delenislief:

Inhoudsopgave

Berichten die je ook móet lezen!