Labradoodles, het lijken soms nét kinderen. Toch? Wat kunnen ze ondeugend zijn. Soms heel grappig natuurlijk, en soms ook best ingewikkeld. Er komt behoorlijk veel kijken bij het opvoeden van jouw Labradoodle. Daarom hebben wij dit artikel ‘Labradoodle opvoeden’ geschreven. Boordevol met handige tips en trainingshulpmiddelen om jouw te ondersteunen bij het opvoeden van je Labradoodle.
1. De basis commando’s
Het is belangrijk voor jou en je Labradoodle om de basis commando’s te beheersen. Dit zorgt ervoor dat je veilig en prettig met je hond kan wandelen of je doodle kan corrigeren wanneer hij nét te enthousiast jouw visite begroet en tegen hen op wil springen. Tevens zorgt het voor duidelijkheid voor jouw labradoodle, wat prettig is.
De basis commando’s zijn:
- Zit. Bijvoorbeeld wanneer je je hond een beloning wilt geven of wanneer hij niet mag springen tegen een bezoeker.
- Blijf. Dit is belangrijk wanneer je wilt dat je doodle bijvoorbeeld stil staat voor een kruispunt.
- Lig. Wanneer je op een terras zit en je Doodle zich een poosje rustig dient te houden.
- Naast. Wanneer je Doodle eigenlijk heel hard aan de lijn wil trekken en vooruit wil gaan maar naast jou moet blijven lopen.
- Hier. Wanneer je Doodle naar jou terug moet komen wanneer hij los loopt.
Deze commando’s vereisen tijd en moeite om dit je labradoodle aan te leren. Het is belangrijk hier van jongs af aan mee te trainen.
Een erg handige en veel gebruikt trainingsmiddel is de zogenoemde ‘Clicker’. Wanneer jouw hond het gedrag laat zien dat je wilt zien maak je met deze ‘clicker’ een ‘klik’ geluid en geeft daarna een kleine beloning zoals een hondenbrokje of snoepje. Geleidelijk aan bouw je de snoepjes af, maar het klik geluid blijf je maken. Zo koppelt jouw hond het vertonen van goed gedrag aan het geluid van een klikker en voelt dit als een ‘beloning’. Wat jouw doodle nog meer zal stimuleren om de commando uit te voeren.
Een mooie video over hoe deze clicker te gebruiken om basis commando’s aan te leren vind je hieronder.
2. Vrij loslopen en weer terugkomen
Natuurlijk is het mooi om je doodle los te kunnen laten in rustige gebieden. Wat kunnen ze dan snel rennen en enthousiast spelen! Wel is het belangrijk dat je er dan van op aan kunt dat jouw Labradoodle daadwerkelijk terug komt.
Handige tools om in te zetten om dit jouw Doodle aan te leren is, naast een clicker, ook een fluitje en een lange lijn. Deze producten vind je hieronder.
Een verouderde maar toch duidelijke en stapsgewijze video om te zien hoe je dit kunt aanleren is de onderstaande video.
3. Zindelijkheidstraining
Eén van de eerste belangrijke leerdoelen in het opvoeden van jouw labradoodle is om jouw Labradoodle pup zindelijk te maken. Maar, houd er rekening mee: ongelukjes horen erbij! Heb dus geduld en wordt niet boos op je pup. Straffen helpt niet, daar krijgt jouw doodle alleen maar onnodige stress van.
Hieronder een uitgebreid stappenplan om jouw Labradoodle zindelijk te maken.
Stap 1: Creëer een vast schema
Een hond houdt van voorspelbaarheid. Laat je pup op vaste tijden uit om ze te laten plassen. Hier een aantal momenten waarop dit logisch zou zijn voor je pup.
• direct na het wakker worden
• na het spelen
• na het eten of drinken
• voor het slapen
Door op vaste momenten je pup aan te bieden om te ontlasten wordt het voorspelbaar en makkelijker voor je pup.
Stap 2: Beloon direct en uitbundig
Heeft jouw Doodle buiten geplast? Beloon! Praat met een vrolijke stem. Knuffel je Doodle. Gebruik een clicker (binnen 1-2 seconde) en zeg Goed zo! Op die manier koppelt je Doodle het ontlasten met de positieve beloning en gaat hij begrijpen dat dit het gewenste gedrag is.
Stap 3: Observeer je Doodle.
Zie je jouw pup een beetje zoekend, draaiend en snuffelend rondlopen? Dat kan betekenen dat hij eigenlijk moet plassen of poepen. Pak je pup dan zo snel mogelijk op en neem hem mee naar de plek waar jij wilt dat hij zijn behoefte doet. Gaat dat goed? Beloon dan zoals bij stap 2!
Stap 4: Word niet boos
Gebeurd er toch een ongelukje? En dat terwijl je dacht dat je Labradoodle het nu toch echt wel begrepen had? Word niet boos. Besteed er geen aandacht aan. Breng je doodle toch nog even naar buiten en maak de plas schoon. Gebruik hier een urine geur verwijderaar bij.
Stap 5: Maak gebruik van zindelijkheidspads
In het begin kun je gebruik maken van zindelijkheidspads. Deze pads leg je niet in de buurt van de voerbak of slaapplek maar op andere plekjes door het huis. Op deze plek mag je pup zijn behoefte doen. Ondertussen haal je steeds één pad weg waardoor er steeds minder pads in het huis aanwezig zijn om de behoefte te doen. Je kunt er voor kiezen uiteindelijk één pad over te laten bij de uitgang van je huis. Deze kun je uiteindelijk weghalen en de tuin of grasveld in de buurt aanbieden om de behoefte te doen. Een slimme en veelgebruikte hulpmiddel.
Stap 6: Zindelijkheidstraining voltooid!
Een labradoodle is gemiddeld bij 6 maanden zindelijk. Maar dit kan ook tot een jaar duren. Dit is afhankelijk van de consistentie van je training en de gevoeligheid van je doodle. Lukt het maar niet en maak je je zorgen over de gezondheid van je hond? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.
4. Bijtgedrag afleren
Wat houden puppy’s er toch van om te knagen en te bijten. Ze ontwikkelen hun tanden en spelen. Het is heel natuurlijk gedrag. Toch moet je je Doodle leren dat hij niet mag bijten in handen of andere ledenmaten maar ook niet in jouw schoenen en andere waardevolle spullen.
Hoe je dit afleert is niet ingewikkeld maar een kwestie van consistentie.
Ben jij met je Doodle aan het spelen en bijt hij te hard? Zeg dan luid en duidelijk. “Au! Af!” en stop direct met spelen. Zo leert een Doodle dat dit niet beloont wordt.
Zorg ervoor dat je Doodle ander bijtspeelgoed heeft en geef dit in ruil hiervoor. Doe dit ook wanneer een Doodle bijvoorbeeld in je schoen wilt bijten. Zeg Nee, af! en geef in de plaats daarvan een stevig stuk bijtspeelgoed.
Ben je op zoek naar nog meer bijtspeelgoed? Lees dan ook het artikel ‘speelgoed voor mijn hond‘.
Tot zo ver dit artikel over de basis tips voor het opvoeden van een Labradoodle. Wil je meer waardevolle informatie? Lees bijvoorbeeld over de vachtverzorging van een Labradoodle in onderstaand artikel.